Blog

Quiche mángolddal

2013.07.07 11:47

Nos eldöntöttem, hogy le fogom írni miket készítek a hét mely napján az AMAP-os szerzeményekből.

A salátát megettük nyersen, semmi cicoma... én két pofára, a Drágám meg két levélnyit, azt mondta túl zöld.

A bazsalikom is elfogyott, abból pestos galuska készült, semmi extra, bazsalikom+tejföl+fűszerek+mozarella sajt egyszerű mezei galuskára ráöntve, hát nekem mennyei volt.

Na de a mángold! És a quiche! Kerti partyra készült, a recept félig-meddig saját, csak a tésztát lestem:

Tésztához:

15 dkg fehérliszt

15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

1 dl jeges víz

24 dkg vaj (nem margarin!)

2 csipet só

A töltelék:

50 dkg mángold

30 dkg túró (az enyém házi, zsíros túró volt)

1 tojás

10 dkg tejföl

15 dkg mozarella sajt

1 gerezd fokhagyma

só, bors

 

A tésztához a lisztben elkeverjük a sót, a vajat kockákra vágva hozzátesszük, elmorzsoljuk hogy borsónyi darabok maradjanak benne. A jeges víz ezután jöhet bele, gyors mozdulatokkal egy ragacsos tésztát kapunk, fóliába csomagoljuk, és sutty be a hűtőbe. Fél óra pihenő.

Addig a mángoldot megtisztítjuk, metéltre vágjuk, a szárát is, cseppnyi olajra tesszük a fásabb szárrészeket, pároljuk fedő alatt, és ha kissé puhult, akkor jöhet hozzá a levélrész. Só, bors, és egy gerezd reszelt fokhagyma fogja ízesíteni. Épp hogy megfonnyasztjuk, kész is. Amíg hül, a többi hozzávalót elkeverjük egymással, a sajtot a nagylyukú reszelőn lereszelve tesszük a túró-tejföl-tojás keverékhez. A mángoldot ki kell nyomkodni mielőtt beletesszük, ne áztassa a töltelékünket. Ha úgy látjuk, a kicsavart főzőléből önthetünk keveset az egyveleghez, főként az íze miatt.

Kivesszük a tésztát a hűtőből, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, majd az ujjainkkal szétnyomkodjuk, hogy mindenhol egyenlő vastagságú legyen. Ráteszünk egy másik sütőpapírt, arra babot vagy lencsét szórunk, és betesszük sülni kb. 15 percre 200 fokon, majd 10 perc további sütésre a borsós súlyozás nélkül. Ha ez megvan, és már nem nyers a tészta, de nem is teljesen megsült, akkor jöhet a töltelék, és mehet vissza a sütőbe. Ugyanezen a hőmérsékleten lehet sütni vagy addig, amíg szép piros lesz a teteje vagy addig, amíg megszilárdul az eleinte folyós felület. Ez egyénileg eldönthető, mindkét esetben finom a végeredmény. 30-60 perc között mozoghat ettől függően a további sütési idő.

 

Ha mindezeken a tortúrákon keresztülmentünk, és volt türelmünk egy éjjelt vagy egy fél napot hűtőben is hűteni a sós piténket, akkor egy igazán finom fogást könyvelhetünk el magunknak. Nem maradunk dicséret nélkül :)

 

 

Tételek: 2 - 2 ból 15
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Blog

Karfiolfőzelék

2013.07.08 09:25
Mivel a karfiol, amit az első AMAP zöldségdobozban kaptam, kissé ki volt nyílva, ezért ő lett a soron következő a salátamix, a bazsalikom és a mángold után. Lusta is voltam ma délelőtt, ezért minél egyszerűbbet kívántam készíteni. Nem bonyolult egy dolog, és meglehetősen kevés hozzávalóra van...

Quiche mángolddal

2013.07.07 11:47
Nos eldöntöttem, hogy le fogom írni miket készítek a hét mely napján az AMAP-os szerzeményekből. A salátát megettük nyersen, semmi cicoma... én két pofára, a Drágám meg két levélnyit, azt mondta túl zöld. A bazsalikom is elfogyott, abból pestos galuska készült, semmi extra,...

AMAP zöldségdoboz rendszer

2013.07.03 11:26
Lapozz bele: issuu.com/tudatosvasarlok/docs/kozossegi_mezogazdalkodas Az AMAP rendszert Franciaországnak köszönhetjük. Először valamelyik természettudományi csatornán találkoztam vele, és csak ámultam-bámultam, micsoda jövőbe mutató, innovatív kezdeményezés. Azután néhány hónap múlva már nem is...

Aludttej, túró nyers tejből

2013.07.02 20:19
A piacon vettem nyers tejet, 200 Ft/l áron. Kíváncsi voltam, hogyha forralás nélkül fogyasztom, vajon lesz-e valamilyen nem kívánatos hatása. Mivel ízre teljesen elfogadható, sőt finom volt, ezért 3 dl-t benyakaltam belőle kezdéséképp, csak hogy bizton tudhassam, ezt bizony nem szükséges forralni....

Áldás

2013.07.02 12:48
Sűrű köd ereszkedik elmémre, erejével fogva tart. Szívem közben elhalva kalapál a mélyben, s már nem is hallom a dalt.   Testem elnehezül, talán meghalni készül...   Nem csata ez, mit élet, s halál vív, csupán egy perc, amikor a térben feloldódom én, mint egyszeri terv.   Terv, mit...

Önfelfedezések I. rész

2013.06.28 12:50
Talán "az ember" egész életét azzal tölti, hogy kitöltse a haláláig tartó, nem tudja "mennyi van még hátra" időintervallumot. És talán nagyon nyomasztó tud lenni, amikor úgy érzi felesleges várakozással, jelentéktelen tevékenységekkel, neki nem tetsző élethelyzetekkel kell azt kitöltenie. És közben...

A természetközeli életformáról hitelesen...

2013.06.27 13:29
www.zsizsikesmoly.hu/  elohazak.com/magunkrol/ Egyszerűen ezeket az oldalakat csak szeretném, ha minél többen látnák. Persze..nem azért, mintha tömegek járnának ide hozzám olvasgatni, de ha mégis...akkor képviseljen értékeket. A csoda, amit élnek, valóban bárki szívében ott lehet, sőt már ott...

Űr

2013.06.27 10:25
 A csend az egyetlen igazság, amit csupán egyvalaki képtelen értéknek tekinteni: ő az elme.

Házi pékáru

2013.06.25 11:46
Nagy pékáru rajongók vagyunk mindketten. (Én mindig a kemencében sült, kelt tésztás finomságokról álmodozom.) A magyar, boltokban, szupermarketekben és egyes pékségekben kapható termékekről nem sok jót tudok megfogalmazni, de sejtem, ezzel ti is így vagytok. Néha-néha azért találok finomat, az...

Áramlás

2013.06.25 09:29
Semmi különös nem történik, a mosoly mégis arcodon remeg. Rájössz a hamisságra, ami jellemzett, amíg csak tűrtél csendben.   Dobban a szív, s összehúzódik mély magányába, majd újra vérrel telve tágul ki, s mindenét szétosztva illan el bátortalansága. Örök körforgásában nem áll meg egy...
1 | 2 >>