Házi pékáru
Nagy pékáru rajongók vagyunk mindketten. (Én mindig a kemencében sült, kelt tésztás finomságokról álmodozom.) A magyar, boltokban, szupermarketekben és egyes pékségekben kapható termékekről nem sok jót tudok megfogalmazni, de sejtem, ezzel ti is így vagytok. Néha-néha azért találok finomat, az persze nem olcsó. Általában a noname pékségekkel járok így, persze nem mondom, hogy a Lipóti ne lenne jó.
Szóval tegnap jött az ihlet, hogy a vacsora házi készítésű pékáru legyen, mindenféle zöldségekkel, pástétommal, vajjal, sajttal. Persze az ihlet pont a boltban jött, miután megláttam a 20 Ft-os zsemlét, és a 350 Ft-os toastkenyeret, és elkezdtem vacillálni, hogy mi éri meg jobban. Hát rájöttem, hogy megérni az fogja, ami tudom, hogy miből van. Így pillanatok alatt állt össze fejemben a recept.
Hozzávalók kb 10 zsömihez (én kifliket, csigákat is gyártottam):
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
20 dkg fehér búzaliszt
1/2 élesztő (friss)
175 g kefír
10 dkg túró
4 ek olaj
1 tojás
szotyi
só
cukor
A lisztet kimérem, az élesztőt elkeverem a kefírrel, és kb 1 tk cukorral, napra teszem, hogy talán kicsit kifusson. Azért nem tejjel készítettem, mert elfelejtettem venni. Így is jó lett.
A lisztben elkeverem a sót, majd hozzáadom az összes hozzávalót, a kefíres élesztőt is. Nem baj, ha nem mozdult semmit sem. Jól összegyúrom, dagasztom, és teszek hozzá lisztet, ha szükséges. Kb 40 percet pihent a napon letakarva, hogy szépen keljen. Hát meg is duzzadt vagy háromszorosára. A sütőt előmelegítettem (nálunk nem lehet megállapítani, hogy milyen hőfokra, de szerintem kb 200 lehetett), kibéleltem sütőpapírral egy tepsit, és a kézzel formázott kis csodákat beletettem, vízzel lekentem őket, a zsömik tetejét késsel bevagdostam, és különböző magocskákkal szórtam meg őket. Hagytam még kelni őket, aztán uccu neki, betettem sülni az első adagot. Kb 20 perc kellett, és el is készült, amikor már piros a teteje, akkor valószínűleg jó. Képekben: